Garagedeuren: schoonmaaktips voor jouw voorjaarsschoonmaak

Het gelakte oppervlak van een garagedeur of openslaande deuren heeft heel wat te verduren. Deze wordt immers continu blootgesteld aan luchtvervuiling zoals stof/zand en zure regen (Vluchtige Organische Stoffen), naast UV- en infrarode straling van de zon. De laag wordt mat en/of ‘verkrijt’. Er vormt zich een dof, wit poederlaagje, dat zich steeds dieper in de lak verankert en de deur op langere termijn onherstelbaar kan beschadigen. Om deze schade te voorkomen, is het belangrijk dat u de garagedeur, net als je auto, regelmatig goed onderhoudt, ook als deze nog niet oud is.

Schoonmaaktips voor garagedeuren

Wanneer je aan de slag gaat met het schoonmaken van je garagedeur of openslaande deuren is het goed om met een aantal dingen rekening te houden.

  • Zo is het handig om, voordat je in de weer gaat met water en een mild schoonmaakmiddel, het grove vuil te verwijderen met een zachte borstel. Duw en schrob hierbij niet te hard om beschadiging te voorkomen.
  • Test voordat je begint met schoonmaken het schoonmaakmiddel op een klein onopvallend gedeelte van de garagedeur.
  • Vergeet de rails niet. Bij het schoonmaken van de garagedeur is het ook verstandig om de rail mee te nemen. Je kunt dit doen met een droge borstel. Controleer hierbij of er bladeren of ander voorwerpen in de rails liggen. Zo blijft je deur soepel open en dicht gaan.
  • Check je garagedeur. Het schoonmaken van de garagedeur is een goed moment om ook je garagedeur te checken op eventuele mankementen. Rollen de looprollen nog soepel in de rails en zijn de deurbladen en rubbers nog heel? Gebruik voor alle scharnieren en looprollen een goed smeermiddel zoals bv WD40.

Hoe vaak moet ik mijn garagedeur schoonmaken?

Door de garagedeur 1 à 2 keer per jaar te reinigen, vermijd u dat de luchtvervuiling zich op het gelakte oppervlak vastzet en inbrandt. Woon je in een omgeving waar veel vuil, stof of pollen voorkomen? Dan is het handig om je garagedeur minimaal elke 6 maanden even schoon te maken en in te smeren.

Welk reinigingsmiddel kan ik gebruiken om mijn garagedeur schoon te maken?

Het is belangrijk om te kiezen voor een mild reinigingsmiddel. Test vooraf altijd het schoonmaakmiddel op een klein, onopvallend stukje van de deur. Hiermee controleer je of het reinigingsmiddel geen schade of verkleuring veroorzaakt. Wij werken met de producten van Novatio. Novatio is 10 jaar geleden gestart met het ontwikkelen van een assortiment met onderhoudsproducten voor alle soorten oppervlaktes. Ook voor garagedeuren en openslaande deuren.

Novatio Shamp-Wax

Novatio Shamp-Wax
Prijs: € 33,00 Dit is een shampoo en wax in 1. Hiermee kun je wekelijks je garagedeur reinigen. Tevens onderhoud en bescherm je met deze shampoo-wax je garagedeur.

Novatio Multi Foam

Novatio Multi Foam
Prijs: € 24,00 Deze schuimende reiniger is voor de natuurlijke vervuiling, maar verwijdert ook de vingersporen.

Novatio Surface Renewer

Novatio Surface Renewer
Prijs: € 43,00 De naam zegt het al. Hiermee reinigt, beschermt en vernieuwt u uw garagedeur. Het brengt de originele kleur terug en het geeft direct resultaat. Bij regelmatige behandeling wordt de ondergrond gevoed en blijft het uitzicht nieuw.

Novatio Maintenance Box

Novatio Maintenance Box
Prijs: € 94,00 In dit all in one pakket zit de Shamp-Wax, Multi Foam en Surface Renewer. Hierbij leveren we ook een microvezeldoek en een krasvrije spons. Normale prijs € 105,00

Voor een demonstratie kunt u hier een korte video kijken over de Shamp-Wax en Surface Renewer: https://www.youtube.com/watch?v=jCCbpTXP2r8

Wilt u deze producten bestellen, dit kunt u doen op onze webshop.

Kun je een hogedrukreiniger gebruiken om de deur schoon te maken?

Het is beter om je garagedeur niet met een hogedrukreiniger schoon te maken. De kans is groot dat je hierbij de lak kunt beschadigen. Wil je dit toch met hogedrukreiniger doen, houdt hierbij dan wel goed om met een aantal dingen rekening. Zorg ervoor dat je de druk op een lage stand zet en dat je voldoende afstand houdt van de deur om schade te voorkomen.

Moet ik mijn garagedeur droogwrijven na het schoonmaken?

Om watervlekken te voorkomen is het belangrijk om de garagedeur droog te wrijven met een microvezeldoek. Ook voorkom je hiermee dat de natte gedeeltes van de deur direct weer vuil en stof aantrekken. Zo geniet je langer van een schone garagedeur.

Hoe kan ik mijn garagedeur beschermen tegen toekomstig vuil en stof?

Om je garagedeur te beschermen tegen vuil en stof kun je een wax of polijstmiddel aanbrengen. Dit doe je met een zachte doek in cirkelvormige bewegingen. Laat de wax of het polijstmiddel drogen en wrijf hem daarna uit met een schone, droge doek om alle restjes te verwijderen. Let er op dat je geen wax of polijstmiddel gebruikt met een satijnen of matte afwerking. Dit kan de afwerking van de deur beschadigen. Test ook de wax of het polijstmiddel altijd eerst op een klein, onopvallend stukje van de deur.

Toe aan een nieuwe deur?

Kan jouw garagedeur wel een opfrisbeurt gebruiken maar is een grote schoonmaak niet voldoende? Kortom, ben je toe aan een nieuwe garagedeur? Bij DeGaragedeurExpert vind je verschillende type garagedeuren. De meest voorkomende is de sectionale garagedeur. Dit type heeft goede isolerende eigenschappen en is in diverse uitvoeringen beschikbaar waardoor de keuze bij veel mensen op dit type garagedeur valt. Het openen van de deur kan zowel elektrisch als handmatig. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid voor openslaande deuren. Weten wat jouw nieuwe garagedeur gaat kosten? Gebruik de calculator om de prijs te berekenen.

Meer weten of liever een persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts.

Terug naar overzicht